Helgtur lördagen 16 september  2023 

Vi var elva deltagare. Färden gick efter samling vid Nyängen i Grums via Värmskog och grusvägen förbi Björnö. Vi hann med en färjetur också. Dock inte av det längre slaget, färjeleden vid Högsäter är 75 meter och överfarten tar tre minuter. Det finns ingen tidtabell utan färjan går efter behov när det kommer trafik. Efter färjeturen tog vi vägen snett över gent på delvis grusväg via Kålsäter och kom ut på E 18 vid Långserud. Målet var Wiksfors Bruk vid Sillingsfors.


Från att ha varit några trasiga och gistna byggnader har området vid Wiksfors helt förvandlats till ett attraktivt besöksmål men också företagshotell där vitt olika verksamheter huserar.


På Wiksfors finns idag elva företag inom vitt skilda områden. Två restauranger, pizzeria Wedbränt, som drivs av två av delägarna till bruket, och Magazinet som serverar matiga våfflor. Det finns även ett ölbryggeri som förser restaurangerna med öl, bruksbutiken med inredning och närproducerad mat och hantverk från trakten, Balders antik, brukets interiör, en mindre klädbutik samt flera teknikföretag. Alla noga utvalda för att passa konceptet besöksmål.


Vi nöjde oss med att besöka Magazinet för att äta lunch. Efter lunchen körde vi den krokiga vägen från Nysäter till Säffle, där kaffe intogs på Kanalcaféet. Via Mässvik-Liljedal och åter till Nyängen där vi avslutade dagen.


Det var Mats Gustafsson och Tommy Grund som hade tagit initiativet till den här lördagsutflykten. Bra upplägg!