Till Café Freja ännu en gång 23 september

En del folk på plats, trots att man kan skönja höstens snara ankomst.

En del folk på plats, trots att man kan skönja höstens snara ankomst.

Café Freja håller öppet i september också, så vi gjorde ännu en onsdagstur dit. Anders Nermark dök upp vid Shell på sitt senaste nyförvärv, en Yamaha SR500 från 1978 som han köpte för 14 dagar sedan.

Den är egentligen tänkt för hans dotter och då passar det bra med en låg och lätt cykel att börja med.  Yamaha SR500 tillverkades mellan 1978 och 1999 och är en gatversion av XT500, vilken var en enduromaskin. 

Yamaha SR500 var tänkt som en enkel bruksmaskin.

Yamaha SR500 var tänkt som en enkel bruksmaskin.

Tanken var att skapa en brukscykel som var enkel att använda. Det finns ingen elstart, bara kick. Yamahas tekniske chef bröt fotleden ur led när han skulle provköra prototypen, så man förbättrade startegenskaperna med en dekompressor. Genom ett siktglas på topplockets högra sida kan man se när kolven är i rätt position när man startar. 

Stilen togs från den större tvåcylindriga XS 650, Yamahas första fyrtaktsmodell, som i sin tur hade starka influenser från brittisk design.

Efter kaffe vid Fryken och lite allmänt mummel körde vi via Bryngelsrud och Trossnäs tillbaka hem. I den skarpa kurvan norr om Trossnäs fanns en bred grussträng som jag är glad uppmärksammades i tid, lite lömskt i skymningsljuset. Att köra tillsammans i skymningen tillbaka till stan påminner mig om något som ofta hände förr.

Hade det varit då så hade vi kört in i centrum, köpt korv och väntat tills biograferna tömdes så kanske det var någon tös som behövde skjuts hem. Vi kanske kan pröva detta nästa gång.

I alla fall köpa korv.

Sett vid Fryken.

Sett vid Fryken.

Dela den här sidan