Premiärturen 1 maj 2021

Vår premiärtur 1 maj 2021 gick inledningsvis längs väg 63 till Filipstad i ett soligt men faktiskt ganska kyligt väder på förmiddagen. Det blev ändå femton cyklar med, plus två som anslöt vid målet.

Det var Robert Källu som hade föreslagit vart vi skulle åka, och det blev alltså till Bjurbäckens sluss vid Bergslagskanalen, den vattenled som förbinder Filipstad med Kristinehamn.

Samlingen innan avfärd var vid Shell Nobelplan i sedvanlig ordning. Det är egentligen inte den listigaste av samlingsplatser med tanke på att man ska slingra sig ut i vänstersväng i trafiken och passera två korsningar med trafikljus när man ska norrut på väg 63.

Fast nu har vi förstås en rutin med återsamling på en rastplats innan vi fortsätter, så det är väl hanterbart likaväl. Synd att ändra samlingsplats igen.

Christian Andrée.

Christian Andrée.

Christian Andrée blev med i föreningen 2020 när han flyttade ut till Hammarö

-Jag tycker det är kul med gamla motorcyklar, både gamla och nya egentligen, jag har ett jätteintresse överlag för motorcyklar.

Det är ju lite speciellt med vår förening, att finns folk som har över hundra år gamla motorcyklar som vädras på veteranrallyn, men även lite nyare som kommer till bruk vid sådana här utflykter.

Veterancyklar, förresten. Jag vet inte riktigt hur man känslomässigt ska förhålla sig till det faktum att mycket av det som idag räknas till den kategorien är nyare än från det år jag började min mc-karriär.

Man kanske kan tycka att sådana här utflykter med moderna cyklar inte är riktigt renläriga med hänsyn till att vi är en veteranförening. Men det är också viktigt att vi håller gemenskapen vid liv genom att träffas och då har det ingen betydelse vad man åker på just den gången. 

Bergslagskanalen kom till vid mitten av 1800-talet för att underlätta transporter av järn från hyttor och hammarbruk i Filipstads bergslag till utskeppning från hamnen i Kristinehamn. Kanalens tillkomst var en lång och krånglig historia. Bjurbäckens sluss är en av flera i sjösystemet.

Järnvägens tillkomst gjorde att kanalens betydelse försvann, men farleden har upprustats och är nu populär bland fritidsbåtsfolket.

Förutom frisk luft och motorcykelkörning var korvgrillning huvudsyftet med vår premiärtur 1 maj.

Förutom frisk luft och motorcykelkörning var korvgrillning huvudsyftet med vår premiärtur 1 maj.

Dela den här sidan